Smit-Ecodesign

Smit-Ecodesign

Smit-ecodesign is leverancier van Govaplast producten die stuk voor stuk getest zijn door onafhankelijke vakspecialisten. De goede resultaten beklemtonen ons voortdurende streven naar hoogstaande kwaliteit. Wij hebben vertrouwen in onze producten. Daarom bieden wij altijd tien jaar garantie op ons materiaal.

Productieprocess

Het Govaplast productieproces is een schoolvoorbeeld van de cradle-to-cradle filosofie die wij hanteren.We gebruiken alleen gerecyclede materialen zoals autobumpers, kratten, landbouwplastic,flessendoppen,etc ,etc,zo gaan deze afvalstromen een tweede leven tegemoet als duurzame bank, terras of schutting ook onze eindproducten zijn opnieuw 100% recyclebaar. We gebruiken onze energie en hergebruiken ons koelwater om zo onze ecologische voetafdruk te verkleinen.

Milieu

Door het gebruik van Govaplast producten draagt u actief bij aan de bescherming van ons milieu.

 • Met onze producten worden oliereserves gespaard en de tropische regenwouden beschermt.
 • Kunststoffen die niet worden verbrandt belasten onze atmosfeer ook niet met schadelijke verbrandingsgassen.
 • Afval word vermeden, alles komt weer in het recyclingproces terug.

De voordelen van Govadeck (tov composieten):

 • Duurzaam, want voor 100% geproduceerd uit gerecycled kunststof.
 • Dus zonder enige toevoeging.
 •  Een uitgebreid assortiment van kleuren.
 • Onderhoudsvrij.
 • Vlekken (zelfs van rode wijn, ketchup e.d.) zijn eenvoudig en zonder speciale milieuvervuilende reinigingsmiddelen te verwijderen. Bij composiet nemen de houtsnippers aan de oppervlakte wel vocht op, waardoor dit soort vlekken alleen met speciale reinigingsmiddelen te verwijderen zijn. (als het er al af te krijgen is)
 • Niet poreus, dus geen algen- of mosvorming. Bij composiet kunnen algen en mos zich wel enigszins hechten aan de houtsnippers aan de oppervlakte.
 • Anti-slip (bij vocht wordt het materiaal zelfs stroever). Doordat algen en mos zich enigszins aan composiet hechten, zal ook composiet na verloop van tijd gladder worden. Vooral aan de noordzijde waar weinig zon schijnt.
 • Door en door gekleurd.
 • Massief. Composiet planken zijn doorgaans hol, wat betekent dat er een gat in kan komen als iemand er iets zwaars op laat vallen.
 • Een onzichtbaar bevestigingssysteem. Afhankelijk van het composiet dat men gekozen heeft is dit onderscheidend. Er zijn overigens ook composieten met een onzichtbaar bevestigingssyteem.
 • Geen verkleuring. Na enkele maanden verdwijnt de glans van het materiaal en wordt het mooi mat. Daarna blijft het uiterlijk van de planken onveranderd. Composieten verkleuren na verloop van tijd (vergrijzing zoals bij hout) vanwege de houtsnippers die toegevoegd zijn.
 • Tweezijdig toepasbaar. Doordat het materiaal niet glad wordt als het nat is kunnen de planken ook met de gladde zijde boven toegepast worden, wat een plankenvloer-achtig uiterlijk geeft.
 • Opnieuw en energiezuinig recyclebaar, want er hoeven niet eerst houtsnippers uit het materiaal verwijderd te worden.
 • 10 jaar garantie. Veel composietleveranciers hebben in 2010 hun garantietermijn teruggebracht naar 5 of 2 jaar. Dit geldt niet voor allen.

Nadelen ???

Er zijn ook wat nadelen aan ons materiaal, maar die worden opgevangen door de manier waarop Govadeck terrassen geconstrueerd worden. Eén nadeel is de uitzetting. In onze plaatsingsinstructies staat een duidelijke tabel met welke uitzetting bij welke temperatuur rekening gehouden dient te worden. Een ander nadeel is dat het materiaal een lage stijfheid heeft. Dat wordt opgevangen door de onderbalken niet verder dan 40 cm hart op hart te plaatsen. Ook wordt hiermee voorkomen dat de planken bol gaan staan. Indien met deze beide zaken goed rekening gehouden wordt, ligt er een klachtenvrij terras. Met andere woorden, als de plaatsingsinstructies nauwkeurig opgevolgd worden. Voor sommigen is het ook een nadeel dat het geen natuurlijk materiaal is, maar dat is subjectief.

Composiet

Composiet is een product dat in Nederland met veel claims te maken heeft. Eind 2009 is bijvoorbeeld de firma Techwood, toen de grootste in Nederland, failliet gegaan door claims. Terwijl ze in de VS al meer dan 10 jaar dit soort materiaal probleemloos leveren. Er zijn duidelijke redenen dat het in Nederland problemen geeft:


1. Het klimaat. In de VS heerst over het algemeen een landklimaat, hier in Nederland hebben we een zeeklimaat met veel meer vocht in de lucht.


2. In de VS worden terrassen over het algemeen verhoogd, als een soort veranda, gelegd. Dat zorgt voor ventilatie onder en boven het terras. In Nederland en de meeste Europese landen ligt een terras doorgaans gelijk met de vloer binnen, waardoor de planken opgesloten zijn en er onder het terras geen ventilatie is met als gevolg condensvorming. Het condens trekt dan in de houtvezels.


Composiet is dus geen slecht product, de problemen worden eerder veroorzaakt door een ander klimaat dan waar het product ontwikkeld is en de manier waarop het in Nederland toepast wordt.

Als composiet uit productie komt is het spiegelglad. Daarna wordt het oppervlak geschaafd, geschuurd of geborsteld zodat de houtvezels zichtbaar en blootgelegd worden en de planken een hout-achtig uiterlijk krijgen. Hiermee worden de nadelen van hout dus ook weer tevoorschijn gehaald. Waardoor in de praktijk in Nederland met composiet vaak het volgende gebeurt:
* Het kunststof in de composietplank heeft een uitzettingscoëfficiënt, net zoals Govadeck. Echter, de vochtopname door de houtvezels en de daardoor veroorzaakte zwelling is onvoorspelbaar waardoor planken waar ze tegen elkaar komen na verloop van tijd krom kunnen gaan staan. Dit wordt versterkt door het vocht (condens) dat zich onder het terras vormt. Met dit effect is vooraf niet rekening te houden.

* Planken kunnen barsten in de winter vanwege de vochtige houtvezels die bevriezen. Dit hoeft niet de eerste winter te gebeuren, maar kan ook na enkele winters optreden doordat er haarscheurtjes in het materiaal ontstaan waar ook weer vocht in kan komen.
* Door UV-straling vergrijzen de houtvezels aan de oppervlakte, waardoor de planken duidelijk van uiterlijk veranderen.
* Doordat er houtvezels aan de oppervlakte liggen, kan er mos en algen op gaan groeien. Dit treedt het sterkst op op plaatsen waar weinig zon op de planken schijnt, bijvoorbeeld aan de noordzijde.

Meerder soorten composiet

Er zijn meerdere soorten composiet. De kunststof is doorgaans (meestal gerecycled) HDPE, PP of een mengsel daarvan. Ook gerecycled PVC wordt wel toegepast (bijvoorbeeld bij Twinson composiet). De houtvezels zijn loofhout of naaldhout. Het nadeel van composiet met naaldhout is dat er additieven nodig zijn om de houtvezels aan het kunststof te laten hechten. Dat heeft te maken met de hars in naaldhout. En een additief is altijd minder milieuvriendelijk dan geen additief.

5 % levert geen problemen op

Overigens geven niet alle composieten bovengenoemde problemen. Naar schatting treden bij zo’n 5% van de composieten die in Nederland op de markt zijn weinig tot geen problemen op. Dat zijn dan wel de duurdere composieten, die qua prijs duidelijk boven Govadeck liggen.

Govaplast street logo

Govaplast logo planken en....

Gova plast home logo